Joop Gouweleeuw overleden

Delft – Op 29 januari 2017 is op 76 jarige leeftijd Joop Gouweleeuw overleden. Joop Gouweleeuw is de oprichter en naamgever van budovereniging Gouweleeuw. 

Joop Gouweleeuw ontvangt uit handen van wethouder Dick Rensen de Delftse Gemeentepenning (2010).

De Delftse judo­legende Joop Gouweleeuw is meervoudig Nederlands kampioen – zijn eerste judotitel behaalde hij in 1961 – en hij was deelnemer aan de Olympische Spelen van 1964. Hij eindigde in Tokio, waar de sport voor het eerst op het olympisch programma stond, als vierde. 

Joop Gouweleeuw, die sinds 1965 samen met zijn vrouw Bertie in Delft een eigen sportschool voor zowel judo als jiujitsu runde, veroverde in 1966 de Europese titel in de klasse tot 93 kilogram. Een jaar eerder had hij met zilver genoegen moeten nemen. Gouweleeuw was in het bezit van de achtste dan in het judo en de vierde dan in het jiujitsu. 

In 2010 werd Joop Gouweleeuw vanwege zijn verdiensten voor de judosport en Delft, hij was ook vele jaren leraar lichamelijke oefening op diverse Delftse scholen, en het behalen van de 8ste Dan voor Judo onderscheiden met de Delftse Gemeentepenning; een bijzondere betekenis voor hem als persoon maar ook voor de gemeente Delft.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.